Mina Boktips

Klickar du på böckerna här ovanför kommer du direkt till presentation av respektive författare. Håller du cursern över dem, kan du också se om jag gjort någon uppdatering av någon av författarna sedan du var här senast.

Förr läste jag verkligen mycket, men nu är det som om tiden inte riktigt räcker till. TV och dator tar för mycket tid. Men litet läst blir det i alla fall. Särskilt sommartid och när man har semester. Jag älskar att ligga ute i solen och läsa. Nästan ännu bättre är det om det är så varmt att man kan ligga i skuggan under ett träd. Då är tillvaron verkligen perfekt.

Sedan har jag upptäckt en sak - Ljudböcker!! Så himla behändigt just när man ligger och solar. Jag tycker ibland att det kan bli ganska tråkigt, även om det är skönt, och att läsa i solen är svårt. Att då få stoppa in en CD-skiva i spelaren och bekvämt ligga och lyssna på bra uppläsningar - det är helt perfekt.

Anna Jansson

När jag tänker efter vad jag har läst på sista tiden slår det mig att det nästan bara är kvinnliga författare. Bland dem har har jag upptäckt Anna Jansson.


Fotograf Christer Pöhner

Anna Jansson är född 1958 i Visby, där hon också växte upp. Hon arbetar numera som sjuksköterska i Örebro och har som hon säger "bytt havsutsikt mot inland på grund av kärlek". Hon har man och tre barn. Anna Jansson medverkar även regelbundet som krönikör i Nerikes Allehanda och Gotlands Allehanda.

Anna Jansson har många strängar på sin lyra och musiken är en viktig del av hennes liv. Hon har bland annat tonsatt den Ferlindikt som fått stå som motto för den första romanen Stum sitter guden som utkom 2000 och som har sålts till flera länder.

Sommaren 2006 var jag på en författarafton med Anna Jansson här i Fröjel. Hon berättade då om sina två böcker som är skrivna i gotlandsmiljö, "Silverkronan" och "Främmande Fågel". Hon tog också upp boken "Etiska dilemman i vården", ett ämne som ligger henne varmt om hjärtat. Och i det ämnet är en ny bok på gång.


Stum sitter guden    Alla de stillsamma döda    Må döden sova    Silverkronan      Drömmar ur snö

Svart Fjäril     Främmande Fågel     Pojke försvunnen       Inte ens det förflutna     Pojke försvunnen       Först när givaren är död

Våren 2001 utkom Alla de stillsamma döda, i vilken vi återfinner polisen Maria Wern.

I juni 2002 utkom Må döden sova.

I juni 2003 kom Silverkronan, som har hyllats i pressen.

Sommaren 2004 var hon aktuell med sin femte bok Drömmar ur snö.

I april 2005 utkom en novellsamling i bokform, Etiska dilemman i vården. Den har Anna skrivit på uppdrag av vårdfacket.

I juni 2005 Svart Fjäril och den är den hittills bästa deckare hon skrivit tycker jag.

I maj 2006 utkom Främmande Fågel, som handlar om ett tänkt scenario där fågelinfluensan drabbar Gotland.

2007 utkom Pojke försvunnen också den en spännande historia.

Inte ens det förflutna utkom i juli 2008. Det är en riktigt otäck och spännande historia som utspelar sig på Gotska Sandön.

2009 utkom Först när givaren är död.Anna Janssons tionde bok i serien om Maria Wern är något av en svensk Da Vinci kod. Vetenskap är bara preliminära antaganden i väntan på nya rön. Sant eller falskt, det får eftervärlden bedöma ...Beslutsamt gör Frida Norrby ett veck på sin yllekjol och samlar ihop barnets kvarlevor i tyget. Hon stryker över huvudskålen. "Du lilla, du lilla ...
Det är en fascinerande historia Anna Jansson bjuder oss på, men jag hade lite svårt att engagera mig i de historiska svängarna, som gjorde att spänningen i mordhistorien blev en bisak. Jag tyckte att Frida fick lite av löjets skimmer över sig. Nu har jag inte läst boken själv utan lyssnade på den och Marie Rickardsson, som var uppläsare, gjorde nog inte boken riktig rättvisa.

Liza Marklund

Nästa kvinna på min lista är Liza Marklund och om henne behövs väl inte så mycket sägas.
Hon har gjort sig känd, inte bara som en duktig författare, utan också för en förkämpe mot kvinnomisshandel och kvinnoförtryck.

Jag har lästa alla hennes böcker utom den sista - En plats i Solen (12/7-09).

Asyl  Gömda  Paradiset  Primetime  Studiosex

Sprängaren        Den röda vargen        Nobels Testamente        Livstid        En plats i solen

Tracy Chevalier

 Tracy Chevalier
Photo by Graham Barclay
Här kommer så en av mina absoluta favoriter,Tracy Chevalier, som skriver romaner som utspelar sig från 1400-talet och fram till 1900.

Hon har ett litet säreget sätt att skildra karaktärerna. I varje kapitel byter hon huvudperson, så att man får följa flera personers upplevelser av samma händelseförlopp.

Jag har med stor förtjusning lästa samtliga böcker.

Flicka med pärlörhänge   Flicka med pärlörhänge utspelar sig i Holland under 1600-talet och är inspirerad av Vermeers mästerverk Flicka med turban och handlar om Griet som 16 år gammal får tjänst i det Vermeerska hushållet.
Damen med enhörningen    Damen med enhörningen utspelar sig i 1400-talets Frankrike. Inspiration till den har Tracy funnit i tapetsviten Damen med enhörningen, som finns på Musée National du Moen Âge i Paris.
När änglar faller   När änglar faller handlar om 2 familjer i Londons närhet, som i januari 1901 - dagen efter drottning Victorias död, valt att besöka sina familjegravar, som råkar ligga intill varandra. Familjerna Waterhouse och Colemans har helt olika åsikter om mångt och mycket, men deras döttrar finner varandra genast och det är till kyrkogården de ofta återvänder i hemliga lekar.
Den blå färgen   Den blå färgen utspelar sig i 1500-talets Frankrike och i nutid. Ella som kommer från USA till en liten by i Frankrike börjar släktforska, eftersom hon vet att hon är av franskt påbrå. Där upptäcker hon sin släkt från 1500-talet och hennes sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna.
Oskuld och erfarenhet   Oskuld och erfarenhet utspelar sig år 1792 i Frankrike. I England växer fabrikerna upp och storstadslivet i London präglas av trängsel och fattigdom. Hit anländer stolmakare Thomas Kellaway med sin familj för att arbeta som snickare.
Den här boken blev lite av en besvikelse, jag tycker inte att den är så bra som de övriga - klart läsvärd är den ändå.

Unni Lindell

En ganska ny bekantskap för mig är Unni Lindell en norsk författarinna. Av henne har jag bara läste en bok, Nattsystern, eller rättare sagt lyssnat på en bok. Den har jag på CD, men den är verkligen bra och jag ska skaffa fler böcker av henne. Den senaste heter Rödluvan och kom ut 2004. Hon har skrivit en hel del barnböcker och arbetar även som översättare, med det är mest för sina deckare som hon blivit känd.

Unni Lindell      Nattsystern      Rödluvan

Mari Jungstedt

Mari Jungstedt
Sommaren 2006 har jag upptäckt Mari Jungstedt, som skriver deckare med handlingen förlagd till Gotland. Mari är sommargotlänning sedan barnsben och gift med en gotlänning. Hon är född 1962 och bor nu i Nacka med sin man och två barn. De har sommarställe på Gotland och en stor gotländsk släkt. Hon berättade att deras barn har 27 kusiner på Gotland. Här kan du läsa om Jungstedts Gotland.

Mari är journalist och har arbetat vid både radio och TV. Bland annat i Tv4:as "Förkväll".

Jag var och hörde henne på en författarafton här i Fröjel och hon var mycket trevlig och underhållande och jag köpte omgående två böcker av henne, som jag dessutom fick signerade.

Här några rader om böckerna, som är helt fristående från varandra, men man får följa en kärlekshistoria mellan Emma Winarve, väninna till Helena Hillerström, mordoffret i den första boken, och en journalist, Johan Berg. Därför kan det vara en fördel att läsa böckerna i rätt följd, men det är absolut inte nödvändigt.

Den du inte ser   Den du inte ser, kom ut 2003: Det är blomstrande försommar i Visby. Gotland inväntar turistsäsongen. Efter att ha bråkat med sin pojkvän på den årliga sommarfesten med vännerna går Helena Hillerström ut med hunden. På den dimmiga stranden möter hon någon. Hon återfinns brutalt mördad. Mer ska inte avslöjas!

Boken, som liksom de övriga utspelar sig i gotlandsmiljö, är mycket spännande och lättläst. Som gotlänning blev jag till en början en aning irriterad på beskrivningarna från ön. Inte för att de var felaktiga, nej tvärtom, de är helt korrekta, men de blir lite för ingående ibland. Men som sagt, det är absolut bara mitt personliga tyckande.

I denna stilla natt   I denna stilla natt, kom ut 2004: Boken börjar med mordet på den avdankade fotografen Henry Dahlström i en källare. Det börjar närma sig advent och snön faller redan över det vindpinade Gotland. Fjortonåriga Fanny Jansson försvinner spårlöst en kväll på väg hem från stallet. Anders Knutas, som Mari Jungstedts polis heter, upptäcker så småningom ett samband mellan de båda morden.

Det är också en väldigt spännande bok. Och här tycker jag att gotlandsskildringarna blivit mer moderata.

Den inre kretsen   Den inre kretsen kom ut 2005: Den handlar om en grupp arkeologistuderande från olika länder som deltar i en internationell utgrävningskurs och 2 mystiska mord som verkar ha ett samband med utgrävningarna.

Boken var mycket spännande och fängslande från början till slut och speciellt för en fröjelbo. En del av den utspelar sig nämnligen i Fröjel. Här har man under en rad av år hållit på med utgrävningar av en medeltida hamn och gjort massor av fynd. När det var som aktuellast var det dagligen guidade turer ner till utgrävningarna och utställningar i Skolgården i Fröjel. För tillfället är utgrävningarna avslutade och där finns ingen aktivitet längre. Men för den som är intresserad så finns det informationstavlor uppsatta och några gravar ligger öppna så att man kan se hur det har sett ut.

Den döende dandyn   Den döende dandyn kom ut hösten 2006 och presenteras så här:

En vinterkall söndagsmorgon hittas en mördad man upphängd till allmän beskådan i en port i Visby ringmur. Offret är den väl ansedde konsthandlaren Egon Wallin som dagen före haft en succéartad vernissage där en litauisk konstnär visat sina verk. Kommissarie Anders Knutas och hans kolleger undersöker fallet och finner att Egon Wallin stod i begrepp att lämna sitt gamla liv; sin hustru sedan tjugo år, galleriet och bostaden på Gotland. I största hemlighet hade han förberett sitt uppbrott. Vart var han på väg och varför?

Boken är jättespännande och jag kan varmt rekommendera den.

I denna ljuva sommartid   I denna ljuva sommartid utkom sommaren 2007, först här på Gotland och några månader senare även på fastlandet.

Det är ännu en väldigt spännande deckare som utspelar sig på norra delen av Gotland.

Den mörka ängeln   Den mörka ängeln utkom 2008. Baksidestexten:
Vårvindar viner över Gotland när Visbys nya kongresshall invigs under stort kalas med över femhundra gäster. Festfixaren Viktor Algård står för det glittriga arrangemanget, men det ska bli hans sista fest. Dagen därpå hittas han mördad i byggnaden. TV-journalisten Johan Berg drar i egna trådar och hans nyblivna fru Emma Winarve hamnar mitt i händelsernas centrum och riskerar livet. Samtidigt pågår i en lägenhet ett samtal med djupa psykologiska bottnar. Den mörka ängeln är en gastkramande psykologisk thriller och en skildring av den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till.

Den här boken är riktigt, riktigt bra. Ämnet om den ödeläggelse ett föräldraskap kan leda till kändes riktigt aktuellt med tanke på ett bloggtema om moderskapet för en tid sedan.

Den dubbla tystnaden   Den dubbla tystnaden utkom i juni 2009. Baksides texten lyder:
Det är i slutet av juni och Bergmanveckan ute på Fårö stundar. Andrea och Sam beger sig dit med ett kompisgäng. Varje år reser de iväg utan tonårsbarn för att umgås och göra något ovanligt ihop. Förväntningarna är höga. Men så skickas ett sms som blir läst av någon annan än den det var riktat till: Har hittat Bergmans hem. Helt öde. Vill ha dig. Nu. Sugen på att leka på ett ställe som överträffar alla andra? Otroheten är ett faktum. Raseriet tar överhanden och konsekvenserna blir förödande.

Boken är väldigt spännande, men jag blev lite trött på det ideligen återkommande tjatet om polisernas mellanhavanden och privata problem. Det tog liksom överhanden ibland och jag vet att jag en gång sa högt:"Inte nu igen, vad är det här"? Man kanske inte ska läsa så många böcker av samma författare under så kort tid som jag har gjort.

Camilla Läckberg

Camilla Läckberg är född 1974, gift och har 2 barn. Hon är bosatt i Enskede och hon är utbildad till civilekonom.

Skrivarintresset tog dock överhanden och 2002 fick hon sin första bok, Isprinsessan antagen. Predikanten kom i juni 2004 och sedan kom Stenhuggaren 2005. Olycksfågeln kom ut 2006 och Tyskungen 2007. Sjöjungfrun släpps 28 maj 2008.

Samtliga deckare utspelar sig i Fjällbacka med omnejd och Tanumshede polisstation.

Jag har läst alla nu utgivna, utom Snöstorm och mandeldoft som kommit ut som ljudbok 2009, den var ursprungligen skriven 2006 som en juldeckare för tidningen Allas

2009 gav man också ut Fyrvaktaren, som är den sjunde boken i serien. Den återstår det också för mig att läsa.


Isprinsessan Predikanten Stenhuggaren Olycksfåglen Tyskungen Sjöjungfrun Fyrvaktaren
Snöstorm

Doris Lessing - Nobelpristagare 2007

Skam till sägandes så har jag inte läst något av Doris Lessing då hon år 2007 blev nobelpristagare. Hon var 88 år då hon fick priset och kunde inte komma till Stockholm och hämta det själv.

Lessing växte upp i Sydrhodesia, nuvarande Zimbabwe. Hon lämnade Afrika 1949 och bosatte sig i London, där hon gav ut sin första roman.

Av Krister fick jag Doris Lessings bok "Om Katter" i julklapp och det är den första bok har läst av henne. Boken gavs ut 2006 och lockar verkligen till att läsa mer av henne. Sällan har man läst så ingående analyser om samspelet mellan människa och katt. Och den utspelar sig både i Rhodesia och i England.

Kajsa Ingermarsson

Kajsa Ingemarsson är en ny bekantskap för mig och jag har just läst hennes bok Små citroner gula och den gav verkligen mersmak. Jag ska omgående skaffa fler av hennes böcker.

Kajsa Ingemarsson är född 25 december 1965 i Oxelösund och hon är skådespelare, författare och manusförfattare. Tidigare har hon jobbat som bland annat översättare och diplomat. Hon bor i Stockholm med man och två barn. Hon har studerat ryska, polska och statskunskap på universitet och arbetat på Säpos kontraspionage i sex år.

På det fjärde ska det ske    Inte enklare än så    Små citroner gula    Kajsas värld    Den ryske vännen    Lyckans hjul

Böcker av Kajsa Ingemarsson som jag läst

Små citroner gula är den första boken jag läst av Kajsa Ingemarsson och den tyckte jag väldigt mycket om. Det är en kärleksroman, varm och charmig och den handlar om Agnes, som ser hur från att hon trott sig stå hur stadigt som helst helt plötsigt ser tillvaron rasera. Hur ska hon finna kraft att gå vidare med sitt liv?

Den ryske vännen blev nästa bok. Efter att ha läst "Små citroner gula" tänkte jag mig ju något likande, men inte alls."De ryske vännen" är en spännande och fascinerande historia om ett ganska komplicerat politiskt spel där det verkligen gäller att hänga med i svängarna.


Håkan Nesser

Håkan Nesser har jag inte läst så hemskt mycket av, men dock en del. Hos mig är han annars mest känd för serien om Van Veeteren, som spelats in av TV med Sven Wolter i huvudrollen. Det är totalt tio böcker som filmats.

Filmerna är inspelade på Gotland och det är alltid med spänning man ser dem och försöker känna igen sig. En av filmerna har en del scener inspelade på Warvsholmens Pensionat här i Klintehamn och när jag såg den kände jag verkligen igen miljön, speciellt som vi varit där och ätit julbord på dagen innan filmen visades på TV.

Likt många andra "kändisar" har Håkan Nesser skaffat sig en tomt och håller på att bygga sig ett sommarställe här på Gotland. Här en artikel från Helagotland.se om Håkan Nessers eget paradis.

            

De här har jag läst och kan verkligen rekommendera dem. De är riktigt intressanta och spännande. Några har jag som lyssneböcker där Håkan Nesser själv är uppläsare.


Susanna Alakoski - Augustprisvinnare 2006

Susanna Alakoski är född 1962 i Vasa i Finland, uppvuxen i Skåne och bosatt i Stockholm.

Svinalängorna är hennes debutroman.

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls med invandrare och låginkomsttagare under 60- och 70-talet. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong och parkett. Det här är Leenas berättelse om Svinalängorna - en kärleksfull och gripande berättelse om människors utsatthet i en vardag som sakta faller samman. En historia som visar vilka otroliga överlevare barn kan vara. Barn som lojalt skyddar och tar hand om sina försupna föräldrar - "periodarna". Det är en otroligt gripande historia och jag kan varmt rekommendera den.


Åsa Larsson - Debutant-diplomet 2003 för (Solstorm), Bästa svenska kriminalroman 2004 (för Det blod som spillts)

Åsa Larsson är född 28 juni 1966 i Uppsala, är en svensk författare, översättare och jurist men är nu författare på heltid. Larsson flyttade fyra år gammal med sin familj till Kiruna, där hon växte upp. Hon studerade juridik vid Uppsala universitet, och har arbetat som skattejurist. År 2003 debuterade hon med kriminalromanen Solstorm som blev en bästsäljare och för vilken hon tilldelades Svenska Deckarakademins pris som årets bästa debutant. Året efter fick hon pris för årets bästa svenska kriminalroman (Det blod som spillts, 2004). Hennes böcker har även översatts till norska, danska, finska, tyska och engelska. Hon är numera bosatt i Mariefred. Hon är sondotter till skidåkaren Erik "Kiruna-Lasse" Larsson. Sommaren 2006 var hon en av sommarvärdarna i Sveriges Radio P1.
   Solstorm utkom 2003 - Det stormar på solen. Norrskenet sprakar över Kiruna. I den nybyggda Kristallkyrkan bryts ljus och mörker. Församlingens andlige ledare, Viktor Strandgård, har hittats brutalt mördad mitt på altargången...
Den här boken är riktigt ruskig och spännande. Om den kommit ut lite senare skulle man kunna tro att Åsa Larsson låtit sig inspireras av Knutbymorden, men de inträffade först 2004. Det finns många skändligheter som begås i Guds namn och Åsa Larsson har verkligen lyckats beskriva hur människor duperas till att begå hemska handlingar i den fasta förvissningen att det de gör är rätt.
   Det blod som spillts utkom 2004 - Natten före midsommarafton slår någon ihjäl prästen Mildred Nilsson och hänger upp henne i Jukkasjärvi kyrka mellan orgelläktaren och strävkistan. Likheterna med mordet på Viktor Strandgård knappt två år tidigare får polisen i Kiruna att söka efter en copycat.
   Svart stig - Stormbyarna förde med sig lössnö. Ingen mjuk fin nysnö utan skarpslipade diamanter av drivsnö. Den for över marken som en vit kattpiska, slog sönder hans skinn i en långsam ond rytm.....
   Till dess din vrede upphör - Luften och hans egna rörelser har rört upp så mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. Det är som att simma i en grön soppa. Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte längre vad som är upp och ner.
Det här var den första bok jag läste av Åsa Larsson. Den var riktigt spännande och gav mersmak.
Guds starka arm - Året är 1914. Arvid Karlsson är municipalsamhället Kirunas främste elektricitetsinstallatör. Han är också en ganska brutal make. En morgon hittas Arvid Karlsson död. En utredning ledd av kronolänsman Björnfot tar sin början.



Stieg Larsson

Millenniumtrilogin

    

Om Stieg Larsson och hans tre böcker kan jag inte säga annat än Läs dem!